Slået op d.

10 ting du trenger å klargjøre før skolestart!

Skolestart er en hektisk tid med mange ting som skal ordnes og klargjøres. For mange lærere er august og de første skoleukene den tiden da de lever i sin egen lille lærerboble og gjør lite annet enn å forberede klasserom, materiell og ressurser. Heldigvis er det mange ting som kan klargjøres i god tid før skolestart!

I flere år har jeg brukt samme liste over ting jeg forbereder i god tid før august. Realiteten er at første skoledag kommer før man vet ordet av det, og når den kommer, gjelder det å være best mulig forberedt!

Her deler jeg mine tips med deg slik at også du kan nyte sommeren litt lengre 🙂

1. Skriv to-do lister. Planlegging er det viktigste man kan gjøre for å få oversikt og utnytte tiden best mulig. Jo mer man kan forberede tidlig jo bedre. Gjørelister er det perfekte hjelpemiddel! Man får ting gjort, ting blir ikke glemt og man føler seg så utrolig bra når man etterhvert som man krysser av mer og mer på lista. Her kan du lese et tidligere innlegg jeg har skrevet om hvordan jeg bruker gjørelister til å lage systemer og holde oversikt. Du kan også laste ned flere gratis gjørelister for skolestart og ellers til bruk i skoleåret 🙂

2. Rydd opp og organiser materiell og ressurser – å ha orden og system på ressurser og materiell kan være en utfordring. Å finne gode løsninger som fungerer i hverdagen er helt avgjørende for å klare å holde det gjennom et helt skoleår. Jeg har funnet den perfekte løsningen som fungerer både for meg og elevene. Skobokser fra Europris er akkurat passe størrelse til elevbøker og annet materiell. Jeg har også en egen vikarboks der jeg legger alt en vikar måtte ha bruk for. Boksene merker jeg godt med tema, klasse eller fag og fester med kontaktpapir. Når alt er organisert i bokser, ser alt mye ryddigere ut enn hvis man har bøker liggende rundt omkring i bunker. Jeg lager meg også permer med kopieringsark og oppgaver til hvert tema som gjør det enkelt å ta frem år etter år! Her kan du laste ned redigerbare merkelapper og redigerbare permforsider slik at du kan sette i gang og lage ditt eget system!

3. Bestille og hamstre inn utstyr. Når jeg sier hamstre så mener jeg faktisk hamstre! Hvor ofte har du ikke opplevd at alle er på jakt etter lim, sakser eller fargeblyanter når skolen starter? Jeg bruker alltid en dag før skoleslutt til å finne og fylle på utstyr jeg vet jeg trenger neste skoleår; sakser, lim, farger, tusj, blyanter, spissere, viskelær, fargeark og skrivebøker. Det som mangler går rett på bestillingsliste! De samme boksene som jeg bruker til materiell bruker jeg til dette.

4. Klargjør skrivebøker og leksebøker. Jeg forbereder alltid skrivebøker og leksebøker med egne forsider. Dette gjør det enklere både for meg og elevene. Underviser du flere klasser i samme fag, slik som meg, får hver klasse har sin egen farge, eller dersom du har kun en klasse, så får hvert fag sin egen farge. Da er det lett å finne frem riktig bok, og bøkene oppbevares i bokser som er merket med klasse eller fag! Husk å lage et par ekstra til nye elever som kan starte senere i skoleåret. Her kan du laste ned gratis forsider til elevbøker i flere farger.

5. Navnelapper og klasselister. De yngste elevene bør så klart komme til ferdigmerket plass i gangen og på pulten sin. Noen liker også å merke plasser i lyttekrok og hyller. Ferdige klasselister er også alltid på plass hos meg slik at jeg har god oversikt over klassen min ved skolestart. Her kan du laste ned redigerbare navnelapper i 3 forskjellige størrelser og fasonger. De er også fine å bruke som bokmerker. Redigerbare klasselister deler jeg også gjerne med deg 🙂

6. Klargjør aktiviteter for første skoledag. Aktivitetene til første skoledag må være klare, og helst planen for første uka. Da har du tid til å ordne andre ting som plutselig dukker opp, for de kommer det alltids noen av! Flippboka om Første dag på skolen er perfekt dersom du starter med førsteklasse. Har du ny klasse i år kan det lille Alt om meg heftet være akkurat det du trenger for å bli bedre kjent med de nye elevene dine. Det følger også med et hefte om læreren som kan sendes hjem for at foreldre og elever skal bli bedre kjent med deg!

7. Planlegg gode rutiner. Om du har en ny klasse eller følger klassen din videre så er det alfa omega å ha gode rutiner på plass. God klasseledelsekrever at man har tenkt godt gjennom hvilke rutiner man ønsker å innføre og hvordan man skal håndheve klassereglene. Feiler man i å planlegge dette, så planlegger man å feile. Hvilken rutine ønsker du å ha på starten av dagen? Hva gjør elevene når de trenger hjelp? Hvordan ønsker du at de skal arbeide? Hvordan fordeles klasseromsjobbene? Hva forventes av elevene sosialt? Hvordan avsluttes dagen? De fleste elever trives med faste og gode rutiner, og det er mindre rom for at noen “skeier ut”. Jeg har tidligere skrevet om hvorfor jeg har droppet klasseregler og heller satset på “Jeg kan!” fokusområder som legger vekt på de ferdighetene jeg ønsker at elevene skal mestre. Dette gir godt rom for differensiering og styrker klassens sosiale samspill.

8. Klargjør klasserommet. Noen liker å starte året med så og si blanke vegger og henge opp ting etterhvert. Jeg er stikk motsatt og trenger å ha det viktigste på plass før jeg går i ferie. Veggtavlene gjøres klare med nytt papir og border, samt tittler for innhold. Ny klasseromsdekor lamineres og klippes slik at det ligger klart til bruk første skoledag. Har du mye som kan lamineres og klippes, lønner det seg å spørre om noen frivillige foreldre kan tenke seg å ta noe med hjem over sommeren. Det trenger ikke være så mye, men alt hjelper! Alfabet– og tallplakater, ordvegg, dagsplankort, navnelapper og pultplater er et minimum for meg å ha klart. Har du ikke mye av dette fra før, kan en av pakkene med klasseromsdekor være noe for deg! Der får du det meste du måtte trenge, og en gjennomført fargestil i klasserommet gjør at det ser både mer innbydende og organisert ut.

9. Lærerplanleggeren – den morsomste jobben av alle! Hva er vel bedre enn å sitte med den helt nye planleggeren i fanget – blanke ark og en helt ny start? Det er nesten så man lurer på om man tørr å skrive noe i den. Finn frem dine beste penner og favorittfarger og kos deg med å føre inn timeplaner, klasselister, kontakter m.m. Jeg kan anbefale digital læreplanlegger som printes selv og settes i perm. Da har man uendelige muligheter til å sette den sammen helt etter eget ønske! I år har jeg også fått trykket opp og innbundet min egen lærerplanlegger i A3 format som er utrolig hendig å ha med seg i veska på grunn av det lille formatet <3

10. Kjøp en god fagbok som gir deg inspirasjon til å prøve noe nytt! Skoleåret er ofte så hektisk at det blir liten tid til å lese. Sommeren er en perfekt tid til å samle både nye krefter og ny inspirasjon. I år skal jeg lese boken Whole Brain Teaching som handler om hvordan få alle elevene engasjert ved å bruke hele kroppen i undervisningen. Flere av lærerne på skolen vår bruker teknikkene fra Whole Brain Teaching og det virker, selv på elever som byr på litt mer utfordringer 🙂

 

Vil du lære mer om Whole Brain Teaching så ligger det massevis at materiell og videoer ute på nett.

Da er det bare å puste ut og ta en velfortjent ferie. Du er nå så klar du kan få blitt!

 

2 tanker om “10 ting du trenger å klargjøre før skolestart!

  1. Eg har så lyst å kjøpe 2 slike lærarplanleggjarar til 249,- trur eg det var…men er dei utselde eller går det ann å bestille?

    1. Det kommer inn et nytt parti i august 🙂 Følg med på Facebook siden min eller nyhetsbrevet så får du beskjed når de er inne igjen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *